Uusia alkuja

Heipparallaa!

Sisko linkkasi jonkin aikaa sitten artikkelin perfektionismin vaaroista. Minulla on siihen taipumusta, ja tämä blogikin on antanut odottaa itseään osittain sen vuoksi. Mitä enemmän aikaa on kulunut edellisestä kirjoituksesta, sitä suuremmiksi paineet ovat kasvaneet.

Otetaan tämä siis armollisuusharjoituksena: parempi kirjoittaa jotain, kuin odottaa täydellistä hetkeä ja mullistavaa ideaa, koska kumpikin jää todennäköisesti tulematta, eikö vain?


Vapaaehtoisena Lotus World Music and Arts -festivaaleilla lokakuussa.
Syyskuussa lupailin kertoa opinnoista ja vapaa-ajasta lisää. Täältä pesee nyt vähän kaikenlaista, mutta aloitetaan viime syksyn opinnoista lyhyesti.

FLTA:n on otettava kaksi kurssia lukukautta kohti. Syksyllä nämä kaksi kurssia omalla kohdallani olivat arabian alkeiskurssi ja "Teaching Less Commonly Taught Languages".


Kielikurssin valitsemisen taustalla oli ajatus, että halusin tietää, miltä tuntuu aloittaa aikuisiällä täysin uusi ja erilainen kieli. Uskon, että turhautumisen ja epätoivon hetket ovat tehneet minusta ymmärtäväisemmän ja tsemppaavamman opettajan, ainakin toistaiseksi!

Pirskeitä ja kohtaamisia

Pääsin käyttämään kämppikseltä
saatua saria konsertissa.
Loppusyksy oli henkisesti rankka monesta syystä, mutta siihen liittyi myös kaikenlaista mukavaa! Kasasin tietysti meikki-intoilijana älyttömät odotukset halloweenia kohtaan. Vaikka en lopulta nähnytkään ovelta ovelle kiertäviä muksuja tai saanut aikaan spektaakkelimaisia asuja tai meikkejä, kokemus oli silti erilainen kuin Suomessa. Täällä teemaan pukeutuneena ei tunne oloaan yhtä orvoksi julkisilla paikoilla.




Thanksgiving eli kiitospäivä oli toinen juhlapyhä, jota odotin innolla. Paikallinen seurakunta, jonka olen aiemminkin maininnut, järjesti kansainvälisille opiskelijoille amerikkalaisiin koteihin kiitospäivän aterioita, ja liityimme kahden muun FLTA:n kanssa yhteen näistä. Pariskunta oli todella herttainen, ja heidän asumuksensa oli varsin mielenkiintoinen. He olivat tehneet itselleen kodin vanhasta kirkosta, ja miehen mukaan jokaisella huonekalulla on erityinen tarina: baaritiski oli esimerkiksi erään hammaslääkärin entinen vastaanottotiski!

Syyskuussa puhuin salsasta, joka on nyt aivan menneen talven lumia, sillä hurahdin pian sen jälkeen kizombaan.  Olen haaveillut jonkun paritanssin aloittamisesta jo kauan, ja kizomba tuntuu täydelliseltä juuri minulle, koska se ei ole perinteinen lattari vaan musiikin, liikekielen ja fiiliksen osalta vähän lähempänä omaa tanssitaustaa eli hiphop- ja street-osastoa. Paikallinen tanssiporukka on myös osoittautunut oivaksi tavaksi tutustua uusiin ihmisiin!

Kizomban ansiosta pääsin kiitospäivän tienoilla vierailemaan toisessakin amerikkalaisessa kodissa, joka oli koristeltu aivan ihanasti jouluksi. Koko perhe oli vastassa räikeissä jumpsuiteissa, oli takka ja kaunis kuusi, ja televisiossa pyöri uusi Kaunotar ja Kulkuri. Hyvää ruokaa, mukavia ihmisiä ja tanssia, mikäs sen parempaa!

FLTA-syksy huipentui töiden osalta Suomen itsenäisyyspäivän juhlaan, johon valmistelimme kaksi lauluesitystä, tietovisan ja käännöksiä suomalaisista novelleista. Haalimme myös kasaan joitakin suomalaisia naposteltavia, kuten näkkäriä, piparia, lakuja ja joulutorttuja. Samana päivänä kävin myös eräässä alakoulussa leikkimässä lasten kanssa tervapataa!






Lukukauden loppupuolella kaikki noin 400 FLTA:ta kerääntyivät Mid Year -konferenssiin D.C.:ssä, joka oli vielä kesän orientaatiotakin mahtavampi reissu. Päädyin seilaamaan joka päivä hieman eri porukassa (eli verkostoiduin). Oma esitelmäni meni ihan hyvin, vaikka en muistanut hengittää, ja päätösbileiden DJ soitti Daruden Sandstormin hetkeäkään epäröimättä. Good times.



Lomakuvia

En ole matkustellut viikonloppuisin juuri lainkaan, mutta joululomalla oli aikaa ja energiaa kiertää naapuriosavaltioita. Seuraavat kuvat ovat näiltä reissuilta!

TILT-laite Chigagossa.
Sisko kävi kylässä!

Mitä nyt kuuluu?

Huomenna alkaa kevätlukukauden opetusviikko 5. Olen saanut opetuksesta enemmän vastuuta ja vietän valtaosan ajasta intermediate-kurssin parissa. Ohjaajani kanssa olemme myös valmistelleet työpajaa verkko-opetuksesta. Elokuvaillat pyörähtivät hyvin käyntiin ja muita tapahtumia on suunnitteilla, kevät kun on täynnä juhlapäiviä!




Kevääksi otin kurssit "Language testing" ja "Baseball as history". Jälkimmäisellä saatan pitää jossain vaiheessa esitelmän suomalaisesta pesäpallosta, totta kai! Jännää oli havahtua siihen, kuinka vähän yksityiskohtia lajin säännöistä enää muistan. Tai kuinka vähän niistä olen koskaan tiennyt. Onneksi on Google ja kavereita, jotka ovat pesistä pelanneet muuallakin kuin koulussa.





Green Bay, Lambeau Field.
Esitelmistä puheen ollen, syksyllä pidin esitelmät suomalaisesta ruoasta ja kuolemasta. Tässä kuussa on vähän ennalta-arvattavampi teema: kirjallisuuden opetus Suomessa.

Taidan elää nyt sopeutumisen vaihetta. Arki rullaa, pesukoneet ovat toimineet jne. Syksyllä tein sen virheen, että otin kursseista opintopisteet ja ajoin itseni aivan uuvuksiin. Iho-ongelmat luultavasti räjähtivät osittain stressin vuoksi. Nyt auditoin molemmat kurssit, eli luen kirjallisuutta ja osallistun luennoille, mutta kurssitöitä ei tarvitse tehdä.

Katutaidetta Cincinnatissa.
Nashvillen Broadway on pullollaan kattoterasseja!

Kevät on toki vasta aluillaan, mutta pari päivää sitten mietin, kuinka harmi on lähteä täältä juuri, kun oppii talon tavoille ja alkaa ihan uudella tavalla nauttia työstään. Myös vapaa-aikaan on rakentunut jonkinlaista vakiintuneisuutta ja rutiineja. On lempiravintolat ja kantapaikat. Löydän kaupasta, mitä tarvitsen, ja voin antaa ajo-ohjeita ennen tuntemattomassa paikassa. Arvaamattomista asioista tulee vähitellen ennakoitavia.

Muita satunnaisia huomioita, joille en löytänyt sopivaa paikkaa: 

  • Tekstiviestien lähettäminen on täällä aivan normaali asia. Juuri kellään ei ole Whatsappia.
  • Tiedän nyt, miksi Super Bowlia katsotaan mainosten takia. 
  • Ostin talvitakin ja -kengät aivan turhaan. Ja pyörän.
En tee tällä kertaa turhia lupauksia seuraavasta postauksesta, vaan palaan blogin ääreen sitten, kun siltä tuntuu!

Kivaa helmikuuta kaikille! :)










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Samoilu alkakoon!

Korona porsaan kotiin ajaa

Erehdyksiä, itsetutkiskelua ja lentäviä lusikoita